marți, 28 martie 2017


Un evantai de diferite nuante de verde, galben, rosu si albastru – asta este ceea ce face din Katandra Treetops (Tenerife, Spania) una dintre cele mai impresionante rezervatii/parc aviar in aer liber, in care, vizitatorii pot descoperi sute de pasari exotice de diverse specii si subspecii. Biodiversitatea rezervatiei/parcului Katandra, s-a imbogatit, recent, in urma popularii sale cu unca 33 de noi pasari, care ii vor incanta pe vizitatori cu splendoarea frumusetii lor naturale. Acest videoclip va va oferi o calatorie incantatoare pe parcursul careia veti putea intalni unele dintre cele mai originale pasari aflate pe poduri suspendate, ori in varful unor copaci din jungla !

Si, o precizare utila: Denumirea de “Katandra Treetops”, in traducere romaneasca, vine de la cuvintele “Katandra”, care, in dialectul locuitorilor bastinasi aborigeni din Australia inseamna > “cantecul pasarilor”, iar “Treetops”, > bineinteles ca se refera la zona cea mai iinalta a unei paduri tropicale.

https://www.facebook.com/loroparque/videos/10154475638228333/

luni, 27 martie 2017

Iata ca !... exista si publicatii romanesti care manifesta preocupare pentru informarea iubitorilor & posesorilor de pasari exotice ! https://www.gazetadeagricultura.info/animale/526-animale-de-companie/14892-sfaturi-pentru-ingrijirea-perusilor.html

sâmbătă, 25 martie 2017

LINKURI utile la "facebook" (pe aceeasi tema)

LINKURI utile pe aceeasi tema (la "facebok):


1. “Iubitorii de papagali\Parrot’s world (all exotic birds)”

https://www.facebook.com/groups/493774444156850/

2. “Perusii nostri”

https://www.facebook.com/groups/1359093384116882/

3. “papagali Micul Alexander,Marele Alexander,etc”

https://www.facebook.com/groups/191734031205619/

4. “Micul Alexander – Comunitatea Romaneasca”

https://www.facebook.com/groups/MiculAlexander/

5. “Papagali”

https://www.facebook.com/groups/1072128472839026/

6. “Perusi, zebrute, nimfe si alte animalute”

https://www.facebook.com/groups/1047008262005783/

7. “Micul Alexander”

https://www.facebook.com/groups/1555979037950892/

8. “Nu numai pentru Posesori si IUBITORI de… “micul Alexander” “

https://www.facebook.com/groups/1666895053528037/

9. “Perusi liberi”

https://www.facebook.com/groups/176698352677025/

10. “CASA CU PERUSI STANDARD BLANZI PERUSI VESELI PLOIESTI PH”

https://www.facebook.com/groups/452732258207182/

11. “Perusi rasfatati”

https://www.facebook.com/groups/176971812781658/

12. “Casa cu perusi”

https://www.facebook.com/groups/260593634098304/

13. “Pasari exotice – Papagali” (blog)

https://www.facebook.com/Pasari-exotice-Papagali-220498668416761/

14. “Descopera Papagalii – Insemnari despre papagali” (blog)

https://www.facebook.com/descoperapapagalii/

15. “Perusi Blanzi Campina” (page)

https://www.facebook.com/vasile.ionutadrian

16. “Calin Florin” (page)

https://www.facebook.com/calin.florin.564

17. “Catalin Josan” (page)

https://www.facebook.com/josan.catalin.5

18. “Vasile Lungu” (page)

https://www.facebook.com/vasile.lungu.1447

19. “Flowerhorn Fish Srl” (page – Orzea Florin - Braila)

https://www.facebook.com/florin.orzea

20. “Papagali Caique Romania” (page - ? – Lugoj)

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010996176385&pnref=lhc.friends

21. “Elefterie Mihaita” (page)

https://www.facebook.com/elefterie.mihaita


22. “Viorel Bratosin” (page)

https://www.facebook.com/viorel.bratosin.33

23. “Nelutu Rosu” (page)

https://www.facebook.com/nelutu.rosu

24. “Mihai Gheorghiu” (page)

https://www.facebook.com/mihai.gheorghiu.568

Papagalii sunt, de felul lor, nişte păsări tare jucăuşe, care reuşesc de cele mai multe ori să ne încânte cu veselia şi cu energia lor debordantă. Mulţi dintre ei vorbesc, imită, cântă sau dansează, însă, ceea ce a învăţat peruşul care apare-n acest filmuletz este incredibil. Papagalul poate rivaliza, oricând, cu un artist de circ care ştie să meargă în echilibru perfect pe o minge de tenis de câmp.
Atras de o minge, care se aseamănă foarte tare cu penajul lui galben ca lămâia, peruşul poate să îşi menţină echilibrul cu o lejeritate uimitoare, deşi mingea se rostogoleşte tot timpul. Chiar dacă la un moment dat papagalul coboară de pe minge, cu voia sau fără voia lui, faptul că poate să controleze această poziţie de echilibru pe un corp rotund este incredibil. Este adorabil !
Fără îndoială că stăpânul său este încântat de isprava păsării, drept urmare, el a filmat aceste imagini inedite. Nu va uita să-i pună la dispoziţie, de fiecare dată pe podea, una sau mai multe mingi, fiind sigur că prietenul său înaripat îi va oferi o reprezentaţie incredibilă.
Se întâmplă uneori ca mingea să se rostogolească sub masă sau sub canapea, însă, peruşul o aduce de fiecare dată în vizor folosindu-şi ciocul, după care începe o nouă repriză de echilibristică. Cu siguranţă veţi fi mult mai destinşi după vizionarea acestor imagini !
https://www.youtube.com/watch?v=NmMMHuzDtG0

MEGABACTERIA !!!! O BOALĂ FĂRĂ SPERANŢE....

https://casacuperusi.wordpress.com/2013/05/21/megabacteria-o-boala-fara-sperante/

Papagali care inventează unelte - cacaduul lui Goffin

https://descoperapapagalii.blogspot.ro/2016/08/papagali-care-inventeaza-unelte.html

Astazi, cate ceva despre niste pasari exotice mai... aparte: zebrele australiene. Cum sa ai grija de zebra australiana ?

Zebra australina este o pasare micuta, vioaie, care canta cat este ziua de lunga. Trilurile acesteia (ca un zumzait discret...) va vor incanta auzul in fiecare dimineata. Zebra austrliana este o pasare usor de ingrijit, insa, pentru a avea o pasare fericita trebuie sa tineti cont doar de cateva lucruri importante.
1. Achizitionarea coliviei potrivite Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand v-ati hotarat sa achizitionezi o zebra australiana este achizitionarea unei colivii potrivite. Zebrele australiene sunt pasari de dimensiuni mici, asadar, opteati pentru o colivie care sa masoare minim 40x30x40cm. Desigur, daca spatiul va permit, puteti achizitiona o colivie mai mare. Astfel, pasarea va avea mai mult spatiu pentru a se misca si pentru a-si exersa aripile in voie.
Cand alegeti colivia, asigurati-va ca aceasta dispune de o tavita detasabila pe care sa o puteti curata cu usurinta.
Colivia, trebuie sa fie dotata cu minim doua bete, pe care pasarea sa stea. In cazul in care aveti o colivie de dimensiuni mai mari puteti pune mai multe bete, insa, aveti grija sa nu aglomerati cusca pentru a-i lasa pasarii spatiu de miscare.
Colivia, mai trebuie sa fie dotata cu doua recipiente pentru hrana si unul pentru apa.
Deoarece zebrelor australiene le place sa-si petreaca noaptea intr-un cuib, poti achizitiona unul. Acesta nu este insa neaparat necesar. De asemenea, in cazul in care ati optat pentru o pereche de zebre australiene, este important sa stiti ca prezenta cuibului va stimula pasarile sa se imperecheze si sa faca pui.
2 Amplasarea coliviei Cand alegeti locul in care sa puneti colivia, trebuie sa luati in considerare mai multe lucruri importante. Opteati pentru a amplasa colivia intr-o incapere in care va petreceti cea mai mare parte din timp. De asemenea, in cazul in care aveti copii mici, evitati sa pozitionati colivia in camera acestora. Cand sunt mici, copiii au obiceiul de a fi foarte agitati si de a vorbi tare, lucruri care sunt stresante pentru pasari.
Totodata, luati in considerare faptul ca zebrele australiene sunt pasari care fac multa mizerie. Semintele si cojile de seminte pot ajunge cu usurinta pe podea. Asadar, puneti colivia intr-un loc al casei usor de curatat.
Aveti grija sa puneti colivia intr-un loc in care pasarea sa aiba parte de multa lumina naturala. Aceasta poate sta si in bataia directa a razelor solare, insa, in perioada de vara, cand soarele este foarte puternic, este indicat sa feriti pasarea de razele solare.
3. Ingrijirea coliviei Pentru a va fi mai usor sa faceti curatenie in colivia pasarii, este indicat sa acoperiti podeaua cu o coala de hartie. Aceasta poate fi inlocuita cu usurinta, ori de cate ori este necesar. Este indicat insa, sa o inlocuiti o data la doua zile.
Intreaga colivie este indicat sa fie curatata o data la o luna. Aceasta se va spala cu apa curata, fara a folosi substante chimice pentru curatare, deoarece acestea ii pot face rau pasarii.
Spalati vasele pentru apa si manacare zilnic (!!!), sau de fiecare data cand doriti sa-i schimbati pasarii mancarea.
4. Alimentatia pasarii Hrana de baza a zebrei australiene este constituita din seminte de mei. Desigur, pe langa mei, zebra australiana mananca si alte seminte de dimensiuni mici precum orz, ovaz etc. Astfel, puteti opta pentru un mix special pentru pasarile mici ( perusi sau canari ). Acestea sunt disponibile in orice Pet-Shop. ( Personal, folosesc 2 produse ale firmei "PADOVAN" - NaturalMix - punga de 1 Kg. & - Esotici GrandMix - cutie de 400 g. pe care vi le recomand si Dvs. )
Zebra australiana are nevoie de nisip pentru a usura digestia. Cumparati nisip special pentru pasari de la Pet Shop. Daca aveti posibilitatea, opteati pentru un nisip cu adaos de minerale.
Pe langa seminte ii mai puteti da pasarii si vegetale, precum spanac, salata, castraveti etc sau fructem precum mere, banane etc. Din cand in cand, ii mai puteti da ou fiert, tare ( tocat marunt ), paine si biscuiti speciali pentru pasari.
Coaja de ou este o sursa buna de calciu. Pastreati coaja ( de la jumatate de ou ), spalato-o cu atentie pentru a indeparta urmele de albus si puneti-o in cuptorul cu microunde timp de 4-5 minute ( pentru a omori virusii si bacteriile existente pe aceasta ). In cazul in care nu aveti aceasta posibilitate, puneti coaja in cuptorul incins timp de aproximativ 10 minute. Puneti apoi coaja in colivia pasarii. De asemenea, mai puteti opta pentru a pune in colivia pasarii un os de sepia.
Zebra australiana are in permanenta nevoie de apa proaspata. Schimbati-i apa zilnic (!!!), iar in perioadele caniculare schimbati-i apa de 2-3 ori pe zi.
5. Acordati o atentie deosebita starii de sanatate a pasarilor ! Pentru a tratam din timp, eventualele probleme de sanatate ale pasarilor Dvs, aceastea trebuie descoperite la timp. Din aceasta cauza este indicat sa-i acordati, in permanenta, atentie pasarii pentru a depista eventuale simptome si sa contactati, de urgenta, medicul veterinar.
In cazul in care observatii ca pasarea sta intr-un colt al custii sau pe fundul acesteia, isi tine penele infoiate si nu are un aspect general placut, este posibil ca aceasta sa fie bolnava. Contacteati, de urgenta, medicul veterinar, deoarece bolile avanseaza foarte repede la pasari, existand pericolul sa moara rapid !!!
LikeShow more reactions
Comment

O nota/"fisa speciei" de la prietenul si compatriotul nostru dl. Florin Feneru (rezident in Marea Britanie), despre papagalul "Amazon cu fruntea alba"

Acești "amazoni cu frunte albă" (Amazona albifrons) din Belize, se pregătesc pentru eliberarea în natură, după ce au fost recuperați de la traficanți de păsări sălbatice. Specia este răspândită în America Centrală, din Mexic până în Costa Rica. Belize este o țărișoară care face eforturi mari pentru salvarea tuturor speciilor de papagali și a habitatelor lor naturale.

 https://www.parrots.org/encyclopedia/white-fronted-amazon

vineri, 24 martie 2017

Vreți să vedeți amazoni în libertate ?

Nu e nevoie să vă duceți tocmai în Brazilia, ci doar până la Stuttgart, în Germania. Cu ani în urmă, un amazon cu cap galben (Amazona oratrix) a evadat din Grădina Zoologică din localitate. Miloși, oamenii au mai eliberat un amazon ca să-i țină de urât. S-a nimerit să fie pereche și au început să se înmulțească în parcurile orașului. Alți amazoni evadați li s-au alăturat. Unii sunt amazoni cu frunte albastră (Amazona aestiva), astfel că au apărut hibrizi între cele două specii, dar au mai mult sânge de amazon cu cap galben. (Sursa: dl. Florin Feneru, compatriotul nostru, rezident in UK si mare iubitor de papagali)

Totul despre Papagalul "micul Alexander" (Psittacula krameri) - "fișa speciei"....

https://descoperapapagalii.blogspot.ro/2016/08/psittacula-krameri.html

Totul despre Papagalul gri african (African Gray Parrot), zis si "jako" (Psittacus erithacus) - "fișa speciei"...

https://descoperapapagalii.blogspot.ro/2016/07/papagal-gri-african-jaco-psittacus.html

Totul despre Papagalul Amazon cu ceafă galbenă (Amazona auropalliata) - "fișa speciei"...

https://descoperapapagalii.blogspot.ro/2016/08/amazona.auropalliata.html

"fisa speciei" papagalului din specia NIMFA (Nymphicus hollandicus), intocmita de compatriotul nostru rezident in UK, dl. Florin Feneru (si preluata aici de pe blog-ul "Descopera Papagalii")

https://descoperapapagalii.blogspot.ro/2017/02/nimfa-nymphicus-hollandicus-fisa-speciei.html

VARIETĂŢI DE PERUŞI

https://casacuperusi.wordpress.com/about-2/varietati-de-perusi/

Să cunoaştem alţi peruşi

De pe blogul "Casa cu perusi", am preluat o adevarata "colectie" de povestioare CU si DESPRE perusi si posesirii lor, pe care va invit sa le cititi si Dvs.... 

 https://casacuperusi.wordpress.com/about-2/peripetiile-cipitei/sa-cunoastem-alti-perusi/

Cei sase papagali frumosi care au scăpat de înghet asta iarna

Va invit sa cititi (cu rabdare !...) acest articol, - aparut in publicatia "PRESSONE" - din care veti putea afla lucruri mai putin stiute despre.... 6 papagali din specia "micul Alexander", care s-au aciuiat - asta toamna - in Parcul Vacaresti (din Bucuresti), unde au ramas si peste iarna... Dar, mai multe, in articol !

 https://pressone.ro/sectiuni/cei-sase-papagali-frumosi-au-scapat-de-inghet/

O reteta de preparare a "hranei moi" pentru papagalii Dvs, recomandata de dl. Vasile Ionut Adrian (crescator din Campina !)                                                                     https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1655485477811293&set=gm.1803061416578066&type=3&theater


Aici, aveti descris in imagini, procesul prin care se prepara "hrana moale" (de baza), la care se adauga - in ziua administrarii - mazare congelata, porumb congelat, grau incoltit si, pentrut reducerea umiditatii,... malai, sau faina de orez. ...

https://photos.google.com/share/AF1QipPEy8cFt32IsT4Z5G0na7tEVSUF1gYRUKbcPt98DzExhRRVJ8IuiYnpMYSKxfhy_A?key=enVwTWV2QlRuRFR0Qkx3dUc2WkxXa09qS1VWT2x3

Hrana de zi cu zi a perusilor

✔Iata, acum, o lista de fructe si legume permise perusilor:
mar, piersici, prune, kiwi, morcov, spanac, salata verde, foi de varza, grapefruit, trifoi, pere, caise,  nectarine, banana, portocale, mandarine, clementine, capsuni, telina, patrunjel, marar, laptuci, lucerna,  s.a...
Evitati sa ii dati perusului sa manance:
ciocolata, alcool de orice fel, cortof crud, avocado, brocoli, cafea, conopida, lapte, si diverse alimente care contin sare, zahar sau ulei.

2 "scheme" dupa care puteti stabili SEXUL perusilor

 

 

 

VARIETĂŢI DE PERUŞI

 In aproape toate "grupurile" ( de pe facebook ) care reunesc iubitori ori posesori de papagali, in privinta perusilor, cele mai frecvente "intrebari" au ca obiect... CE FEL de perus este acesta ? ori,... CARE ESTE SEXUL perusului meu ? Cred ca raspunsurile (nu numai la aceste 2 intrebari, ci si la altele...), le veti gasi in urmatorul articol (despre "Caracteristicile conform cărora se împart varietăţile de peruşi"):
https://casacuperusi.wordpress.com/about-2/varietati-de-perusi/

HRANA "MOALE" PENTRU PAPAGALI

- O reteta simpla si buna -

 Iata, o simpla reteta pe care o puteti incerca pentru prietenii vostri inaripati:
Se fierbe un cartof dulce, sau doi, dupa care se amestecă într-o mulțime de legume nefierte taiate cubulete mici . Morcovi, dovlecei, ardei, conopidă, mazăre, porumb (porumb, deși este o cereala). Optional, puteti presara un ardei iute mic pentru un gust picant. Puneti amestecul in tavi destinate cuburilor de gheata, dupa care le bagati la congelator. In locul tavitei, puteti folosi si o punga de plastic. Pentru servire, incalziti un cub pe aragaz (nu recomandam cuptorul cu microunde), șI, dupa topire, se servește papagalilor. Ei, de asemenea, se bucura si de mancarea rece (semi – dezghețata) . Mult success !

HRANA PENTRU PAPAGALI - Fructe si legume recomandate papagalilor Dvs

Va prezentam o lista cu recomandarile in materie de fructe si legume:
FRUCTE : – pasarea Dvs ar trebui sa primeasca mai multe legume decat fructe. – fructelor, li se vor scoate semintele/ ex. Semintele de mere, piersici etc. – Mere ( fără semințe !) – Caise ( fără semințe !) –  Piersici ( fără semințe !) - BananeMureCoacăzeCireșe ( fără semințe !) - Nucă de cocos (alimentare cu moderatie din cauza conținutului de grăsime !!! ) – AfineSmochineFructe de padureGrapefruitStruguriPăducelPortocaleLămâiMango ( fără semințe !) – Passion FruitPiersici ( fără semințe !) – Pere ( fără semințe !) – AnanasPrune ( fără semințe !) – RodiiGutuiZmeurăMăceseCăpsuniMandarine - Clementine !!!!! AVOCADO NU – fruct toxic pentru papagali !!!!
BOABE : alimentare în cantități foarte mici. – Orez brun ( alimentat impreuna cu fasole fiarta, face proteina completa ) – HriscaPorumb ( congelat/ proaspat/ uscat/ preparat/ intreg nucleul/ stiulete ) – CanepaOvaz ( intreg / decojit / fulgi de ovaz ) – PasteArpacas.
PROTEINE/ Altele: – Fasole ( înmuiata peste noapte , se clătește bine , și se fierbe, boabe mari ) – NautLinte ( maro , verde și roșie ) – Ouă ( fierte tare cu sau fara coaja pentru calciu ) – Ierburi (marar, patrunjel, salata, foi de varza) – Nuci ( migdale , nuci , ghinde, alune, arahide, seminte etc).
Legume interzise: – Ceapa, gatita sau cruda este un aliment interzis ! Poate cauza înaripatului anemie, iritaţii la nivelul esofagului şi al gurii sau chiar ulcer. – Usturoiul – are efecte similare cepei ! – Ciupercile – ele pot afecta întregul sistem digestiv al papagalilor şi pot cauza chiar şi afecţiuni ale ficatului. - Vânătă.


Pasarile potrivite pentru incepatori

Pasarile de talie mare, precum Marele Gri African, papagalul Amazonian, Cacadu sau Ara Araruna nu sunt potrivite pentru propritarii novici. In acest articol am ales sa va prezentam personalitatile si caracteristicile speciale a 7 specii de pasari de talie mica, enumerate in ordinea marimii, de la cea mai mica la cea mai mare.

http://www.animalutul.ro/pasari/pasari-exotice/pasarile-potrivite-pentru-incepatori/670/


Peruși ondulati - Culori, soiuri, Mutații și Genetică

https://translate.google.com/translate?depth=1&hl=ro&nv=1&prev=search&rurl=translate.google.ro&sl=en&sp=nmt4&u=http%3A%2F%2Fpuppiesareprozac.com%2Fbudgie-parakeet%2Fcolors-varieties-mutations-genetics%2F

NOTA: Acest articol este o traducere din lb. engleza a celui cu titlul original: "Budgie-parakeet/colors-varieties-mutations-genetics" de pe blogul: puppiesareprozac.com

Pentru toti Posesorii & IUBITORII de perusi, o "schema" care explica CUM se obtin (in urma mutatiilor) diversele CULORI ale acestora...

NOTA: Schema din imagine nu este valabila decat in cazul speciei Perusi ondulati !

Hipertrofia ceromului (narilor) la femelele perus

https://casacuperusi.wordpress.com/2015/01/26/hipertrofia-ceromului-la-perusele/
Sursa: facebook - Grupul "Casa cu perusi"

Ce implica achizitionarea unui papagal ?

Acest document a fost creat pentru a usura introducerea in lumea pasarilor, totodata pentru a facilita decizia cumpararii ( sau nu ), a unui papagal de talie mare si nu numai.
Aici, veti gasi un scurt rezumat, in linii mari, a ceea ce trebuie sa stiti inainte de a va hotara daca o inaripata este potrivita pentru Dvs. si stilul Dvs. de viata, cat si daca ii puteti oferi o viata buna. Repet, este doar o sinteza scurta, o baza.
1. Cumparare
· · Pui
· Se pot cumpara, in general, direct de la crescatori ( recomandati, ori deja cunoscuti ! ) pui blanzi, hraniti “la mana”, sau hraniti de parinti. Un pui hranit de un crescator, va fi foarte bland si il puteti mangaia, ori puteti interactiona cu el din prima zi. Avantajul este ca, aveti certitudinea ca este pui si ii puteti vedea si parintii. Unii crescatori ofera si testare ADN, pentru a cunoaste sexul pasarii.
· · Adult
· Puteti alege sa luati un papagal adult, de la cineva care nu mai are timp de el. In cazul acesta, este important sa cunoasteti istoricul pasarii, pentru ca sa stiti la ce sa va asteptati. Pentru o prima pasare, nu este recomandata cumpararea unei pasari adulte ( doar daca cunoasteti, personal, proprietarul si pasarea ).          2. Timp
· · Durata de viata.
· Un papagal de talie mare poate ajunge sa traiasca pana la 50-70 de ani, deci, fiti pregatiti sa-l aveti pentru toata viata !
· · Interactiune
· Cu cat va veti petrece mai mult timp cu el, cu atat va fi mai bland, mai cuminte, mai inclinat spre a invata lucruri si/sau cuvinte noi. Este foarte important, sa aiba timp liber afara din cusca, timp in care poate zbura liber prin casa, si/sau va puteti juca cu el. Rezervati-ma MINIMUM 3 ore pe zi, in care papagalul Dvs. este afara. Asigurati-va, ca geamurile si usile sunt inchise, intotdeauna, pentru a nu se pierde in exterior.               3. Spatiu
· · Colivia
· Cusca in care este tinut, trebuie sa fie adecvata speciei. Cu cat este mai spatioasa, cu atat este mai bine. Trebuie sa aiba sufficient loc sa se miste si sa-si intinda aripile total, sa fie loc si pentru jucarii si stinghii. Recomandabila ar fi cusca “Caesar” de pe “zooplus.ro”, fiind potrivita pentru majoritatea speciilor mari. Nu utilizati niciodata o cusca rotunda ! ( pot aparea problem psihice si comportamentale, pentru ca papagalii nu se simt in siguranta in ea ). Asigurati-va, ca are grosimea barelor potrivita si ca este fabricata din materiale sigure, (cum ar fi: otelul inoxidabil, aluminiul, fier nickelat sau vopsit prin pudrare electrolitica ). Nu utilizati metale galvanizate, zincate. Acestea pot fi otravitoare pe termen lung.
· Stinghiile, sa fie din lemn natur ( salcie, salcie creata - faina si estetica ! - are crengile mai ondulate ), fag, brad, mesteacan, ulm, mar, magnolie, alun, nuc, frasin, smochin, vita de vie, plop, par, dud, artar, stejar - fara scoarta. ( daca nu sunteti sigur de un anumit tip de lemn, intrebati !) cu diametrul potrivit, minimum de 2-3 cm. Se pot folosi si franghii, de 2-3cm grosime, de bumbac, iuta, ori canepa.
· · Loc de joaca
· Unele colivii au un loc de joaca pe acoperis, loc unde puteti agata jucarii. Puteti aloca un colt de camera pentru a crea un loc, format dintr-un “stand” ( copacel, stinghii, leagan etc ), unde se poate juca si catara. Le puteti agata si de perete sau de tavan.                                                                                                           4. Finante
· · Cost
· Achizitia unei pasari de talie mare incepe ( in general ) de la 800 de lei, pentru marele Alexandru, 600 euro, pentru un “gri African” ( zis si “jako” ), 1200 euro, pentru un “ara araruna”. Sa nu uitam de colivie ! (pretul ei fiind, de la 550 de lei in sus)
· · Intretinere
· ATENTIE ! Cheltuielile nu se opresc dupa ce avem pasarea si colivia. Ea are nevoie, intotdeauna, de hrana calitativa, jucarii noi, vizite la medicul veterinar etc. Ii place mult sa roada si sa distruga, deci, probabil veti fi nevoiti sa schimbati periodic usi, chedere de la geamuri, bucati de mobila, telecomenzi etc. Mancarea specifica poate costa foarte mult, mai ales pentru ca, in Romania, nu se prea gaseste o hrana calitativa. Cei mai multi dintre furnizori comanda hrana din strainatate. La fel si jucariile.                                                       5. Dieta
· · Mixul de seminte
· Nu este recomandata o dieta preponderent alcatuita din seminte ! Pentru pasari, acest “mix” este echivalentul fast food-ului. Nu este sanatoasa pe termen lung. Semintele, se recomanda a le fi oferite in maximum 2 zile din saptamana. Se consuma, predominant, doar semintele din “mix”, de catre pasari, iar restul, de obicei ramane in bol si se arunca. Scoateti arahidele din “mix” !, fie ca sunt in coaja sau nu. Reprezinta un potential risc de infectare cu aflatoxine !
· · Peletele
· Sunt o varianta mult mai completa, mai echilibrata si mai hranitoare a “mixului” de seminte. Se pierde mult mai putin din produs, toate ingredientele fiind presate la rece sau extrudate, pasarea nu poate alege.
· · Legume si fructe
· Legumele, cerealele, pseudo-cerealele, ori leguminoasele, ar trebui sa constituie 40% din dieta papagalului. Cu cat este mai variata oferta, cu atat mai bine. ATENTIE !, exista si alimente care prezinta risc de otravire ! Fructele, se dau de 1-2 ori pe saptamana, datorita continutului ridicat de zaharuri.                                         6. Copii si animale de casa
· · Fiti foarte precauti, cand vine vorba de copii si animale de casa ! Miscarile bruste ale copiilor pot stresa pasarea si, prin urmare, acestia pot fi muscati, daca sunt agasati de copii mici. Pot musca foarte tare, incat sa dea sangele, sau chiar sa rupa degetul, avand un cioc foarte puternic.
· Daca aveti pisici, caini, dihori etc, luati aminte !, oricat de docili sunt, sunt pradatori, iar pasarea este “prada”. Au fost multe cazuri, in care, dupa o convieturie pasnica de peste 5-10 ani, animalul de casa a omorat papagalul. Nu ii lasati - absolut NICIODATA ! - nesupravegheati cand sunt in aceeasi incapere !        7. Personalitate
· · In functie de specie, de individ si de interactionarea cu omul, “inaripatele” pot fi extrem de galagioase, distructive, agresive, enervente, dar si foarte calme, blande, jucause, dragalase. Exista specii mai “tipatoare”, cum sunt kakadu, specii care sunt mai predispuse in a-si smulge penele, cum sunt jako sau kakadu ( aceste specii sunt si foarte “prafoase”, ele nesecretand ulei pentru conditionarea penelor, ci, se folosesc de acest praf – nerecomandat persoanelor sensibile sau cu alergii ), specii care au un temperament global mai prietenos, cum ar fi speciile de ara araruna, sau specii care prefera si/sau se ataseaza de o singura persoana, nelasand pe nimeni altcineva sa ii mangaie, cum ar fi “gri African”ul ( cunoscut si sub denumirea de “Jako” ). Fiti pregatiti de orice !                                                                                                                                   8. Pericole din casa
· · Nu utilizati spray-uri, sau odorizante, de orice tip, parfumuri, solutii de curatenie ( pentru mobila, geamuri, parchet, etc ), vopsele, solventi, prenadez, acetaona si/sau alte substante ce se raspandesc in aer si pot fi toxice, in incaperea in care este tinut papagalul !
· · Nu tineti pasarea in bucatarie ! Aburul si/sau fumul, degajat de oalele, tigaile incinse, sunt extrem de toxice, mai ales vaporii degajati de catre suprafetele incinse de teflon. Folositi ceramica, inox sau sticla.
· · Nu fumati in incaperea in care tineti si/sau este prezenta pasarea !
· · Nu hraniti cu avocado ( care este foarte otravitor !), ciocolata, ciuperci, cafea, ceapa, chipsuri, snacksuri, lactate ( branza, cascaval, lapte, telemea, smantana, sana, unt, margarina etc ) – stiut fiind ca papagalii sunt intoleranti la lactoza, sare, zahar etc !· Nu lasati sa rontaie plantele de casa (unele sunt foarte toxice) sau sa ajunga la cutii cu medicamente.
· · Nu le dati mancare din gura Dvs. !
Sursa: facebook – “Grup iubitori & posesiri de papagali”

 


Papagalul perus: imblanzire si dresaj

- un articol despre perusi, din care puteti afla multe lucruri utile... (suplimentar, va recomand sa accesati si link-urile din subsolul articolului !) -

 http://www.animalutul.ro/pasari/pasari-exotice/papagalul-perus-imblanzire-si-dresaj/918/


Bolile perusilor

Cele 10 boli mai des intalnite la perusi (Melopattacus undulatus - Perusul ondulat)

O ingrijire si o dieta corespunzatoare fac ca perusul sa traiasca intre 15 si 18 ani. Este indicat sa-l duci anual la un consult la medicul veterinar, pentru a fi sigur ca este sanatos. Iti prezentam top 10 cele mai intalnite boli la perusi (Melopsittacus undulatus). 
http://www.animalutul.ro/pasari/ingrijire/cele-mai-intalnite-boli-la-perusi/1356/

 

Marimea coliviei si zborul liber

Alineatul 2 din Legea pentru protectia animalelor spune: "Acela care tine, ingrijeste sau are in grija un animal trebuie sa-l hraneasca, sa-l ingrijeasca si sa-l adaposteasca corespunzator comportamentului acestuia, conform speciei si nevoilor sale..."                                                                                 http://www.animalutul.ro/pasari/ingrijire/marimea-coliviei-pentru-pasari-si-zborul-liber/1361/

Cum se achizitioneaza o pasare sanatoasa ?

Puteti sa cumparati pasari decorative de la un crescator sau dintr-un magazin de specialitate (petshop) apreciat. In anunturile de mica publicitate din ziarele regionale, ori site-uri de "vanzari" gen "OLX", la rubrica "targul de pasari" sunt oferite de obicei pasari ai caror proprietari vor sau trebuie sa se desparta de animalele lor.                                                                                                                                      http://www.animalutul.ro/pasari/ingrijire/cum-se-achizitioneaza-o-pasare-sanatoasa/1360/                                                                                                                                                            

Cateva consideratiuni generale despre... >> Alimentatia Pasarilor <<

Alimentatia rationala a pasarilor reprezinta o parghie importanta in reusita cresterii si intretinerii acestora.
Dintre substantele nutritive de care pasarile au neaparata nevoie, un loc de seama il ocupa proteinele, care, inglobeaza aminoacizii esentiali vietii: - lizina, treonina, metionina, triptofanul, valina, izoleucina, fenilalanina, arginina, histidina, glicina, prolina si acidul glutamic.
Intre proteine si energie, trebuie sa existe un anumit raport. Variabil, in functie de specie, varsta, greutate corporala, temperatura si umiditate.
Orice abatere de la limitele normale, atrage in organismul pasarilor tulburari cunoscute sub numele de vitaminoze (avitaminoze, hipovitaminoze sau hipervitaminoze).
In functie de modul de solvire, vitaminele se grupeaza in: liposolubile (A, D, E, K, F) si hidrosolubile (complexul B si vitamina C).
Nutreturile pasarilor de colivie se pot imparti in:
- nutreturi de origine vegetala (semintele plantelor cultivate si spontane salbatice, preparate din faina de grau si porumb, germeni de seminte sau seminte incoltite, nutreturi verzi si suculente).
- nutreturi de origine animala (oul, laptele, branza, si/sau mierea). ATENTIE !... Dintre acestea din urma, papagalii (indiferent de specie si/sau marime !) NU SUPORTA decat... oul ! (fiert TARE, si apoi tocat marunt - deopotriva albusul + galbenusul !) Informatii mai detaliate despre "hranirea papagalilor" (de diverse specii), puteti gasi, tot aici, dand "scroll down" in pagina !!!
TUTUROR iubitorilor de papagali, va recomand sa vedeti Albumul asta:                                                        https://www.facebook.com/mihai.gheorghiu.568/media_set?set=a.1725119917514515.1073741835.100000495697544&type=3

Ce nu va spune nimeni inainte sa cumparati un perus !

1. Perusii, sunt foarte galagiosi. Foarte multe persoane se plang - dupa ce isi cumpara un perus - ca e foarte galagios si vor sa il schimbe, sau sa il vanda.                                                                                                2. Perusii, fac foarte multa mizerie. Dar, trebuie sa stiti ca daca va luati un perus (2, 3... etc.) va trebui sa le faceti curatenie in cusca si langa cusca, saptamanal, ori, poate, chiar si de 2 ori pe saptamana !                    3. Nu veti putea cumpara, niciodata, de la un magazin (petshop), un perus dresat ! Un perus, este traumatizat intr-un magazin, iar atunci cand ajunge intr-o casa straina, frica lui este si mai mare ! Oamenii, ii sunt necunoscuti, se aud diferite voci, sunete, asa incat vor avea nevoie de timp, ca sa se obisnuiasca cu noul habitat.                                                                                                                                                        4. Perusii, se imbolnavesc (relativ mult mai usor decat alte specii de papagali) ! Daca nu le asigurati conditiile necesare, perusii Dvs se pot imbolnavi (bineinteles, se pot imbolnavi si din alte motive). Vor avea nevoie de ingrijire medicala si de multa atentie.                                                                                                              5. Perusii, au nevoie de un loc unde sa poat zbura ! Un vanzator, nu va va spune, niciodata, ca au nevoie de 2-3 ore de zbor pe zi. O cusca mica, nu este, asadar, suficienta pentru ei !                                                     *** In concluzie: Nu va cumparati un perus doar pentru ca este colorat ! Trebuie sa stiti ca, un perus, inseamna o RESPONSABILITATE in plus !!! ***                   

Cateva informatii INEDITE despre... PERUSI ! STIATI CA ?                                                                                                     >>>

1... - Perușii sunt cele mai răspândite păsări de companie din lume ?                                                         2... - Cu un dresaj corespunzător, masculii pot învăța în medie 100 cuvinte ?                                             3... - Masculilor le place foarte mult să cânte, în timp ce femelelor le place să fie mai puțin vorbărețe, dar le place să roadă lemne, cartoane, jucarii ?                                                                                                  4... - Vechimea oaselor de peruși, descoperite în Australia - continentul de origine al peruşilor, arată faptul că aceşti papagali trăiau pe pământ cu mii de ani înaintea oamenilor ?                                                           5… - Peruşii înregistrează 150 de imagini pe secundă, în timp ce oamenii percep doar 16 ?... Ca atare, vederea noastră este îngrozitor de înceată în comparaţie cu a lor !                                                            6… - Peruşii îşi pot întoarce capul cu 180º, ca bufniţele, ceea ce îi ajută (în sălbăticie) să se ferească de prădători ?                                                                                                                                              7… - Inima peruşilor bate de 200 de ori pe minut, iar temperatura corpului este, în medie, de 38º Celsius ? 8… - Au capacitatea de a număra un grup restrâns de obiecte, spre exemplu 3 sau 4 ?                            9… - "Merg la baie”, odată la 12 – 15 minute, ceea ce este extrem de des faţă de celelalte vieţuitoare, poate chiar cel mai des ?                                                                                                                                 10... - Pot percepe sunete mai înalte decat omul ?                                                                                   11... - Pot vedea toate culorile, spre deosebire de câine sau pisică ?

"Clasificarea papagalilor".

Inca un articol - interesant - despre papagali, descoperit pe "blogul" biologului Florin Feneru (rezident in Marea Britanie...). https://descoperapapagalii.blogspot.ro/...

S-o luam cu... inceputul ! - ISTORIA PERUSILOR >>>>                                                                                                    

Perusul, este originar din Australia, fiind intalnit aproape in toate regiunile. Din cercetarile paleontologilor, reiese ca stramosul perusului de astazi ar data din timpul dinozaurilor, fiind urmasul comun al reptilelor si pasarilor. Motivul acestei concluzii este acela ca, solzii, la reptile si penele la pasari, se formeaza subcutanat (sub piele). Mai mult, atunci cand penele ies in intregime de sub piele, ele sunt "moarte" si inceteaza sa mai creasca, dar, amandoua, atat penele cat si solzii, raman atasate in foliculi, sub piele. Se presupune ca urmasul comun al reptilelor si pasarilor este o creatura peristorica care a trait acum aproximativ 4 milioane de ani in urma si care se numea... Archaeopterix. Aceasta creatura, este prima fosila descoperita care prezenta atat solzi, cat si pene, penele crescand pe partea inferioara si pe coada, iar picioarele din fata se asemanau cu niste aripi in formare. Ceea ce este important de stiut este ca Archaeopterix nu zbura. In acele vremuri, Australia, Africa, America de Sud, India si Antarctica, formau un singur continent. Aproximativ acum 100 milioane de ani, acestea s-au desprins una de alta formand continente separate si migrand spre pozitia lor actuala. Cu 15 milioane de ani in urma, Australia, era acoperita de paduri, iar in mijlocul ei existau mari interioare. In jurul acestei date, clima a inceput sa se schimbe incetul cu incetul, padurile au disparut, lasand in urma lor desert, iar marile interioare au secat, ramanand niste imense depresiuni. Perusul salbatic, se crede ca ar fi avut dimensiuni mult mai mari decat cel din zilele noastre. Se pare ca ar fi avut surse de hrana constante si abundente, ceea ce i-ar fi permis o dezvoltare mai impresionanta. Nu trebuia sa zboare pe distante lungi pentru procurarea acesteia, asa cum o face in zilele noastre, iar clima, era mai temperata, cu temperaturi mai putin ostile si cu mai multe surse de apa. La sfarsitul secolului trecut, s-a descoperit o pestera - in sudul Australiei - in care a trait o specie de lilieci carnivori, mari consumatori de perusi. Numeroase portiuni din corpul perusilor au cazut pe jos si s-au fosilizat. Perusii fosilizati, dateaza de acum circa 4 milioane de ani. Aceasta descoperire a demonstrat ca perusul salbatic a ramas aproape neschimbat in toata aceasta perioada si ca este un adevarat supravietuitor, fiind capabil sa zboare si sa paraseasca cuibul dupa numai circa 4 saptamani de viata. Dupa cum se constata (din datele oferite de cercetatori), perusul nu a evoluat foarte mult in ultimii 4 milioane de ani. Toate exemplarele domestice pastreaza gene originale de la perusul salbatic. Multe dintre varietatile de perusi, pe care le detinem fiecare dintre noi, au fost create si selectionate de ornitologii din Marea Britanie...

BUN VENIT

BUN VENIT ! pe acest blog...

- cateva cuvinte introductive -

Am creat acest blog - fiind un impatimit iubitor si posesor de papagali - din dorinta de-a impartasi si altora (asemeni mie) informatii utile, sfaturi & recomandari + scurte videoclipuri