vineri, 24 martie 2017

Ce implica achizitionarea unui papagal ?

Acest document a fost creat pentru a usura introducerea in lumea pasarilor, totodata pentru a facilita decizia cumpararii ( sau nu ), a unui papagal de talie mare si nu numai.
Aici, veti gasi un scurt rezumat, in linii mari, a ceea ce trebuie sa stiti inainte de a va hotara daca o inaripata este potrivita pentru Dvs. si stilul Dvs. de viata, cat si daca ii puteti oferi o viata buna. Repet, este doar o sinteza scurta, o baza.
1. Cumparare
· · Pui
· Se pot cumpara, in general, direct de la crescatori ( recomandati, ori deja cunoscuti ! ) pui blanzi, hraniti “la mana”, sau hraniti de parinti. Un pui hranit de un crescator, va fi foarte bland si il puteti mangaia, ori puteti interactiona cu el din prima zi. Avantajul este ca, aveti certitudinea ca este pui si ii puteti vedea si parintii. Unii crescatori ofera si testare ADN, pentru a cunoaste sexul pasarii.
· · Adult
· Puteti alege sa luati un papagal adult, de la cineva care nu mai are timp de el. In cazul acesta, este important sa cunoasteti istoricul pasarii, pentru ca sa stiti la ce sa va asteptati. Pentru o prima pasare, nu este recomandata cumpararea unei pasari adulte ( doar daca cunoasteti, personal, proprietarul si pasarea ).          2. Timp
· · Durata de viata.
· Un papagal de talie mare poate ajunge sa traiasca pana la 50-70 de ani, deci, fiti pregatiti sa-l aveti pentru toata viata !
· · Interactiune
· Cu cat va veti petrece mai mult timp cu el, cu atat va fi mai bland, mai cuminte, mai inclinat spre a invata lucruri si/sau cuvinte noi. Este foarte important, sa aiba timp liber afara din cusca, timp in care poate zbura liber prin casa, si/sau va puteti juca cu el. Rezervati-ma MINIMUM 3 ore pe zi, in care papagalul Dvs. este afara. Asigurati-va, ca geamurile si usile sunt inchise, intotdeauna, pentru a nu se pierde in exterior.               3. Spatiu
· · Colivia
· Cusca in care este tinut, trebuie sa fie adecvata speciei. Cu cat este mai spatioasa, cu atat este mai bine. Trebuie sa aiba sufficient loc sa se miste si sa-si intinda aripile total, sa fie loc si pentru jucarii si stinghii. Recomandabila ar fi cusca “Caesar” de pe “zooplus.ro”, fiind potrivita pentru majoritatea speciilor mari. Nu utilizati niciodata o cusca rotunda ! ( pot aparea problem psihice si comportamentale, pentru ca papagalii nu se simt in siguranta in ea ). Asigurati-va, ca are grosimea barelor potrivita si ca este fabricata din materiale sigure, (cum ar fi: otelul inoxidabil, aluminiul, fier nickelat sau vopsit prin pudrare electrolitica ). Nu utilizati metale galvanizate, zincate. Acestea pot fi otravitoare pe termen lung.
· Stinghiile, sa fie din lemn natur ( salcie, salcie creata - faina si estetica ! - are crengile mai ondulate ), fag, brad, mesteacan, ulm, mar, magnolie, alun, nuc, frasin, smochin, vita de vie, plop, par, dud, artar, stejar - fara scoarta. ( daca nu sunteti sigur de un anumit tip de lemn, intrebati !) cu diametrul potrivit, minimum de 2-3 cm. Se pot folosi si franghii, de 2-3cm grosime, de bumbac, iuta, ori canepa.
· · Loc de joaca
· Unele colivii au un loc de joaca pe acoperis, loc unde puteti agata jucarii. Puteti aloca un colt de camera pentru a crea un loc, format dintr-un “stand” ( copacel, stinghii, leagan etc ), unde se poate juca si catara. Le puteti agata si de perete sau de tavan.                                                                                                           4. Finante
· · Cost
· Achizitia unei pasari de talie mare incepe ( in general ) de la 800 de lei, pentru marele Alexandru, 600 euro, pentru un “gri African” ( zis si “jako” ), 1200 euro, pentru un “ara araruna”. Sa nu uitam de colivie ! (pretul ei fiind, de la 550 de lei in sus)
· · Intretinere
· ATENTIE ! Cheltuielile nu se opresc dupa ce avem pasarea si colivia. Ea are nevoie, intotdeauna, de hrana calitativa, jucarii noi, vizite la medicul veterinar etc. Ii place mult sa roada si sa distruga, deci, probabil veti fi nevoiti sa schimbati periodic usi, chedere de la geamuri, bucati de mobila, telecomenzi etc. Mancarea specifica poate costa foarte mult, mai ales pentru ca, in Romania, nu se prea gaseste o hrana calitativa. Cei mai multi dintre furnizori comanda hrana din strainatate. La fel si jucariile.                                                       5. Dieta
· · Mixul de seminte
· Nu este recomandata o dieta preponderent alcatuita din seminte ! Pentru pasari, acest “mix” este echivalentul fast food-ului. Nu este sanatoasa pe termen lung. Semintele, se recomanda a le fi oferite in maximum 2 zile din saptamana. Se consuma, predominant, doar semintele din “mix”, de catre pasari, iar restul, de obicei ramane in bol si se arunca. Scoateti arahidele din “mix” !, fie ca sunt in coaja sau nu. Reprezinta un potential risc de infectare cu aflatoxine !
· · Peletele
· Sunt o varianta mult mai completa, mai echilibrata si mai hranitoare a “mixului” de seminte. Se pierde mult mai putin din produs, toate ingredientele fiind presate la rece sau extrudate, pasarea nu poate alege.
· · Legume si fructe
· Legumele, cerealele, pseudo-cerealele, ori leguminoasele, ar trebui sa constituie 40% din dieta papagalului. Cu cat este mai variata oferta, cu atat mai bine. ATENTIE !, exista si alimente care prezinta risc de otravire ! Fructele, se dau de 1-2 ori pe saptamana, datorita continutului ridicat de zaharuri.                                         6. Copii si animale de casa
· · Fiti foarte precauti, cand vine vorba de copii si animale de casa ! Miscarile bruste ale copiilor pot stresa pasarea si, prin urmare, acestia pot fi muscati, daca sunt agasati de copii mici. Pot musca foarte tare, incat sa dea sangele, sau chiar sa rupa degetul, avand un cioc foarte puternic.
· Daca aveti pisici, caini, dihori etc, luati aminte !, oricat de docili sunt, sunt pradatori, iar pasarea este “prada”. Au fost multe cazuri, in care, dupa o convieturie pasnica de peste 5-10 ani, animalul de casa a omorat papagalul. Nu ii lasati - absolut NICIODATA ! - nesupravegheati cand sunt in aceeasi incapere !        7. Personalitate
· · In functie de specie, de individ si de interactionarea cu omul, “inaripatele” pot fi extrem de galagioase, distructive, agresive, enervente, dar si foarte calme, blande, jucause, dragalase. Exista specii mai “tipatoare”, cum sunt kakadu, specii care sunt mai predispuse in a-si smulge penele, cum sunt jako sau kakadu ( aceste specii sunt si foarte “prafoase”, ele nesecretand ulei pentru conditionarea penelor, ci, se folosesc de acest praf – nerecomandat persoanelor sensibile sau cu alergii ), specii care au un temperament global mai prietenos, cum ar fi speciile de ara araruna, sau specii care prefera si/sau se ataseaza de o singura persoana, nelasand pe nimeni altcineva sa ii mangaie, cum ar fi “gri African”ul ( cunoscut si sub denumirea de “Jako” ). Fiti pregatiti de orice !                                                                                                                                   8. Pericole din casa
· · Nu utilizati spray-uri, sau odorizante, de orice tip, parfumuri, solutii de curatenie ( pentru mobila, geamuri, parchet, etc ), vopsele, solventi, prenadez, acetaona si/sau alte substante ce se raspandesc in aer si pot fi toxice, in incaperea in care este tinut papagalul !
· · Nu tineti pasarea in bucatarie ! Aburul si/sau fumul, degajat de oalele, tigaile incinse, sunt extrem de toxice, mai ales vaporii degajati de catre suprafetele incinse de teflon. Folositi ceramica, inox sau sticla.
· · Nu fumati in incaperea in care tineti si/sau este prezenta pasarea !
· · Nu hraniti cu avocado ( care este foarte otravitor !), ciocolata, ciuperci, cafea, ceapa, chipsuri, snacksuri, lactate ( branza, cascaval, lapte, telemea, smantana, sana, unt, margarina etc ) – stiut fiind ca papagalii sunt intoleranti la lactoza, sare, zahar etc !· Nu lasati sa rontaie plantele de casa (unele sunt foarte toxice) sau sa ajunga la cutii cu medicamente.
· · Nu le dati mancare din gura Dvs. !
Sursa: facebook – “Grup iubitori & posesiri de papagali”

 


Un comentariu: